Van onze gastblogger Mitchell

Uitzicht op de Waterleidingduinen

Met de net ontloken lente in de lucht beginnen wij onze eerste dagrit van het jaar. Een mooie tocht door bos en duin, over strand en door de Amsterdamse Waterleidingduinen naar Vogelenzang en terug. De groep ruiters komt uit de omgeving en zelfs uit Apeldoorn. Recreatie De Stal is dus wijd en zijd bekend.

Het is goed weer met voldoende zon en weinig wind. In het bos komt er langzaamaan een groene waas van nieuwe blaadjes aan bomen en struiken. Met een beetje geluk zien wij een paar reeën. De vogels zijn druk bezig hun nesten te bouwen, terwijl zij onderling een zangwedstrijd houden.

Als de paarden en de ruiters door bos en duin warmgelopen zijn, komen wij op het strand. Het is dan een heel ander landschap, dat zich aan je ontvouwt. Hier kunnen wij wat langer in draf en galop. De bruisende golven en de meeuwen bepalen de sfeer. De zorgen zijn thuis. Ontspanning op zijn best.

Dan komt de stijle klucht de Amsterdamse Waterleidingduinen in.

Wij komen door een bijzonder mooi duinlandschap, waarin wij een soort pijpen zien, die uit de grond steken. Sommigen beweren dat dit met duikboten uit WO1  te maken heeft, maar dat………. is een heel ander verhaal. De Waterleidingduinen zijn vanouds een gebied waar het drinkwater van Amsterdam en omstreken uit gewonnen wordt door een natuurlijk systeem. Biologischer kan eigenlijk niet.

Om ons heen zien wij verschillende kuddes damherten, die rustig door grazen alsof wij er niet zijn. De paarden en de herten zijn aan elkaar gewend, en wij kunnen de herten vrij dicht benaderen, omdat deze alleen de paarden ruiken. Verder zien wij in het landschap van duinen, bomen, kanalen en beken af en toe een vosje op jacht of lui genietend in de zon liggen.

DSC01508In een afwisselend tempo van stap, draf en galop genieten wij van onze omgeving. Soms ontwaren wij een buizerd, die met zijn gespreide vleugels door de lucht zwevend bewondering opwekt. Door de paarden staan wij dichter bij de natuur, dan dat wij lopende zouden zijn.

De paarden zijn braaf. Je moet hen natuurlijk wel als ruiter rijden en duidelijk laten zien dat jij de meester bent. Maar over het algemeen, als je goed aan de teugel rijdt, is dat geen probleem. De paarden van Recreatie De Stal zijn gewend om dagelijks buitenritten te maken. Daardoor schrikken zij niet van alles en luisteren zij goed naar de ruiter en vooral de stem van Annemarie en Peter. 😉

Na tweeëneenhalf uur komen wij aan bij boshut ’t Panneland. Daar worden de paarden in stallingen gezet en wordt hun hoofdstel afgehaald. Dan krijgen de paarden water. Niet elk paard drinkt. Sommigen doen dat liever als zij weer op eigen stal staan. Als de paarden verzorgd zijn, dan gaan wij naar het terras om een pannenkoek, of iets anders te eten. Het is een gezellige plek met een snelle bediening, een leuke kaart en een vriendelijke prijs.Damhert AWD

Na de lunch gaat het gezelschap weer terug. Alhoewel dat via dezelfde route gaat, is het toch anders. Wij bekijken het letterlijk en figuurlijk van een andere  kant. Op de terugweg gaan de paarden iets sneller, want zij weten exact de weg naar huis. Terug op stal worden de paarden eerst ontdaan van hoofdstel en zadel, en krijgen zij eten. Dan gaan wij zelf moe en voldaan aan de koffie. De dagrit is voorbij. Sport, omgaan met dieren, de gezelligheid onderling en genieten van de natuur is een ideale combinatie.  Vooral op een lentedag! Waarom doen wij dat niet vaker?! Ik kan het elke ruiter van harte aanbevelen!

 

1 Comment

  • by Karin Krens Posted 1 april 2017 16:55

    wat een leuk verslag van de buitenrit

Add Comment