Paardrijden is een prachtige sport. Een sportieve hobby om volop van te genieten. Dat volop genieten geldt voor verreweg de meesten, of ze nu wedstrijden rijden of puur recreatief actief zijn. Eén op de zeven krijgt echter te maken met een sportletsel. Maar met extra aandacht voor veiligheid kunnen de risico’s sterk worden teruggebracht.

Bij Manege Recreatie De Stal is veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk en wij doen er alles aan om de veiligheid te garanderen. De veiligheid van onze klanten en onze paarden staat immers voorop.

Onze paarden worden door ons zelf ingereden. Ze moeten voldoen aan diverse criteria, maar boven alles moeten ze onder alle (weers-)omstandigheden betrouwbaar en verkeersmak zijn. Het blijft echter een levend dier, dat kan schrikken of onverwachts kan reageren.

Hieronder volgen dan ook een aantal adviezen en vereisten over uitrusting, regels en omgang met paarden.

Veiligheidshelm
Wanneer er één preventieve maatregel van belang is, dan is het wel het dragen van een veiligheidshelm. Draag altijd een veiligheidshelm met de CE-markering en het EN 1384-teken. Deze helm heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van veiligheidssluiting.

Rijkleding
Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten. Draag daarom altijd:
– (rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of jodhpur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm;
– kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag niet met alle winden gaan meewaaien. Onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op de huid.

Paardrijlessen
Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. Je moet goed weten hoe je met hem om moet gaan, wil je de kans op ongevallen zoveel mogelijk beperken. En hoe je met een paard omgaat leer je, naast gewoon paardrijden, tijdens de lessen. Bij Recreatie “De Stal” wordt lesgegeven door een gediplomeerd instructeur.

Regels
Op iedere manege gelden regels. Een hele belangrijke basisregel, vinden wij, is dat iedereen respect heeft voor de medemens en de dieren en rekening houdt met elkaar.

Meld gezondheidsklachten
Wanneer je kampt met bepaalde gezondheidsklachten dan is het goed dat we hiervan op de hoogte zijn. In geval van nood weten we hoe te handelen.

Omgang met het paard
Buiten het dragen van de juiste kleding zijn er veel adviezen te geven over een veilige omgang met paarden. Tijdens de rijlessen en bij de voorbereiding voor het Ruiterbewijs wordt hier veel aandacht aan besteed. Hieronder een aantal tips om veilig te rijden:
– Gedraag je rustig op stal!
– Laat een paard altijd weten dat je eraan komt
– Loop links naast je paard
– Loop nooit (met of zonder paard) vlak achter een ander paard langs
– Houd je paard altijd vast
– Vraag om hulp als je iets niet weet